Kalkulation – nu kan du regne det hele med


Mange bruger kalkulationsmodulet til at beregne kostpriserne på deres produkter, på baggrund af priser på ingredienser. Det giver også rigtig god mening, og er for mange den vigtigste type kalkulation at foretage.

Men som du måske har set, har der hidtil været to felter man kunne udfylde: “Tidsforbrug”, og “Øvrige omkostninger”. Tidsforbrug er for at tage arbejdsløn ind som en del af beregningen (lønsatsen angives i indstillingerne). Øvrige omkostninger er for at have et sted at angive ting som f.eks. forme og emballage. Så kan man bedre få et billede af den totale kostpris for produktet, når det står færdigt og pakket, klar til salg.

Flere typer omkostninger

Der er endnu flere forskellige ting man KAN tage med i en kalkulation – f.eks. udgifter til maskindrift, eller til transport af varerne. Det er ikke mere eller mindre “rigtigt” at tage disse ting med – man skal bare være sig bevidst, hvad man vil bruge de resulterende tal til.

Under alle omstændigheder, så har vi givet mulighed for at man nu kan have fire forskellige typer “øvrige omkostninger”. Og man kan navngive dem som man vil, og dermed bruge dem til det, der giver mening for én.

Herover ser du en kalkulation på et rugbrød. De første linjer, ned til “Total, kun råvarer”, ligner sig selv fra før. Men så kommer det nye. For det første “mellemregningen” af kostprisen, før vi begynder på de øvrige omkostninger. Og herefter kommer så lønomkostninger, og så kommer de 4 øvrige omkostningstyper. Her har vi valgt at bruge dem til “emballage”, “afgifter”, “maskinforbrug” og “andet”. Lønomkostninger er fast – den kan du ikke ændre på. Den er også lidt speciel, idet den jo regner om fra en tidsangivelse til et beløb.

Omkostninger fordelt på delopskrifter

Som du kan se har vi lagt en krone pr. produkt til emballage, og vi har lagt lidt maskintid. Det er fint og godt. Men sådan en rugbrødsopskrift, den består jo i dette tilfælde både af noget surdej, en iblødsætning og så det endelige rugbrød. Kan det så ikke være lidt tricky at beregne tidsforbruget, når det nu er flere forskellige arbejdsgange? Løsningen er at lægge tidsforbrug (og f.eks. maskintid) på de enkelte delopskrifter. Og det er faktisk det, vi har gjort. Det kan man ikke umiddelbart se af tallene ovenfor, men for at det ikke skal være alt for skjult og hemmeligt, har vi lavet en lille oversigt over, hvordan de øvrige udgifter er fremkommet, efter selve kostprisberegningen. Den ser således ud for vores rugbrød:

Forklaring til tallene

Så her kan vi se, at der er er lagt lønomkostninger på både hovedopskriften (markeret med stjerne), på iblødsætningen, og på surdejen. Maskinforbrug er der ligeledes på både hovedopskrift, iblødsætning og surdej, mens emballage kun er lagt på hovedopskriften. Det er bare et eksempel det her – tallene er lidt grebet ud af luften. “Mængde” er den mængde, der rent faktisk indgår i opskriften. “Bidrag” er det beløb, som den pågældende mængde bidrager med, til de samlede omkostninger. “Angivet omkostning” er det, man har angivet i sin (del-) opskrift. Og her er det på plads med en advarsel:

Man skal være opmærksom på, at tidsforbruget på delopskrifter jo er angivet til en bestemt mængde. F.eks. tager det 10 minutter at fremstille 10 liter af “X”. Skal man fremstille 20 liter, skal man finde og afveje de samme ingredienser, bare dobbelt så meget, og maskinen skal måske køre en lille smule længere. Men det tager sikkert ikke dobbelt så lang tid. Så for at kunne bruge tidsforbrug-tallene i en delopskrift kræver det, at man rent faktisk producerer delopskriften i den pågældende mængde – eller at tidsforbruget rent faktisk er direkte proportionalt med mængden.

Det er ikke så farligt som det måske lyder. Hvis man f.eks. snakker remonce eller creme, er det jo ofte, at man vil lave nogle “faste” mængder af disse ting, og så bruge det i forskellige produkter – så hvis man bare bruger den “faste” mængde i sin delopskrift, og angiver den tid der passer til, så er man “home safe”.

Hvordan indlægges omkostningerne?

Det er der ikke lavet så meget om på – man går ind i opskrifts-redigeringen, og finder “Kalkulation” bjælken, og hvor der før var 2 felter er der nu 5, der ser nogenlunde sådan her ud:

Her er det for øvrigt omkostningerne til vores hovedopskrift på rugbrød – de 24 kr. er 1 kr. pr pose til hver af de 24 rugbrød, som opskriften rækker til. Maskinforbruget er en udgift man selv må anslå. Om man bare vil indregne el-omkostninger, eller også slid på maskiner … der er helt frit slag – også til slet ikke at regne det med! Bemærk, at vi her har ændret de oprindelige omkostnings-navne til det, vi ønsker at arbejde med. Til at starte med hedder de “Andre omk. 1” osv. Man ændrer det inde under “Moduler->Kalkulation->Indstillinger”.

Hvis du har spørgsmål til kalkulation, eller ønsker at få aktiveret kalkulationsmodulet for din konto, så skriv til support@foodinfo.dk. Eller ring til os på 5223 6999. God fornøjelse med at blive klogere på priser og omkostninger 🙂