Vælg selv hvilke nærings-egenskaber du vil bruge


En næringsberegning ser normalt sådan cirka sådan her ud:

Her vises næringsegenskaberne energi, fedt, heraf mættet fedt, kulhydrat, heraf sukker(arter), kostfibre, protein og salt. Rigtig mange FoodInfo brugere ønsker at vise netop disse værdier. Hvorfor lige disse? Jo, for de flestes vedkommende, er det et krav i mærkningsforordningen, at de er vises på en produktlabel. Og for den sidste, kostfibre, er der mange kunder der er interesserede i den.

Der er også et par fedt-typer mere, nemlig “enkeltumættet” og “flerumættet” fedt, som nogle særlige kategorier af fødevareproducenter skal vise. Men for f.eks. en almindelig håndværksbager er de ikke nødvendige.

Sådan har det været indtil nu

I FoodInfo har vi hidtil arbejdet med “de obligatoriske” (dem på billedet minus kostfibre) og de “ikke-obligatoriske”. Når vi har lavet en næringsberegning på et produkt, har vi samtidig angivet advarsler for, hvis der manglede data for enten obligatoriske (alvorligt, rød markering), eller ikke-obligatoriske (mindre alvorligt, gul markering) værdier. Eller ren grøn hvis alt er OK. Her mangler f.eks. nogle obligatoriske værdier:

og her mangler “bare” en ikke-obligatorisk værdi. Havde den ikke manglet, ville kun den grønne ramme stå der:

Sådan bliver det fremover

De røde markeringer giver stadig rigtig god mening. Selvfølgelig kan man ikke lave en lovlig markering uden at der forefindes de obligatoriske værdier på alle ingredienser. Men de gule … det er jo i bund og grund individuelt, afhængigt af hvad man ønsker (eller specielle regler for ens produktion foreskriver) at der skal være på ens labels.

Derfor har vi lavet det sådan, at man selv kan vælge, hvilke næringsegenskaber man vil arbejde med. Og endda på to “planer” – nemlig hvilke man vil kunne se inde i systemet, og hvilke der kommer ud på labels. Det foregår på den nye indstillings-side til “generelle indstillinger” (en af de små blå knapper på kontrolpanelet) og ser sådan her ud:

Som man kan se, kan markeringen af de obligatoriske ikke ændres. De skal med. Men de to ikke-obligatoriske fedttyper kan vælges fra (og vil være det som standard) og det samme kan kostfibre – der dog er valgt til som standard.

I listerne på ingrediens-siden

De nævnte “farvekoder” gælder inde på opskrifts-visningen – der hvor næringsberegningen jo vises. Ude i listerne over ingredienser, på selve ingrediens-oversigten, er der også nogle røde og grønne markeringer. Da det jo er “offentlige” lister, forholder de sig nu kun til de obligatoriske værdier. Dvs. hvis en ingrediens er markeret rød, vil den ødelægge ens mærkning. Hvis den er grøn vil mærkningen være lovlig, men muligvis mange noget man gerne vil ha’ – f.eks. kostfibre.

Transfedtsyrer – for viderekommende

Til sidst kan man se, at “transfedtsyrer, total” kan tilvælges. Den skal behandles med omtanke (der står advarsler på passende steder) da der ikke er transfedt-data på ret mange af de eksisterende ingredienser, men nogle (særligt de, der leverer til f.eks. Coop) har brug for at kunne beregne det. De vil så skulle sikre sig at de ingredienser de bruger, enten ikke indeholder transfedt, eller at det er angivet på ingrediensen. Den opfører sig IKKE på samme måde som de øvrige næringsegenskaber, hvor manglende data betyder, at en egenskab ikke kan beregnes. Her betragtes manglende data som at der er 0 gram til stede, hvilket er en risiko man skal være bevidst om. Evt. spørgsmål hertil må du meget gerne rette til support@foodinfo.dk.