Kalkulation – overblik og flere salgspriser


Kalkulationsmodulet har længe gjort som det altid har gjort. Grundlæggende “bare” beregnet en kostpris, og sammenlignet den med den salgspris, der er angivet for produktet. På den baggrund har vi kunnet lave en oversigt over produktets dækningsbidrag, dækningsgrad mm., og det har stået nederst på opskrifts-visningen. Det har fungeret helt fint. Men nu er der kommet nye punkter i kalkulations-menuen!

Først det med flere priser

I forbindelse med bestillingsmodulet, indførte vi jo prisgrupper, så forskellige typer kunder (typisk B2B) kunne handle til forskellige priser, og dette kunne blive afspejlet i fakturerings-listerne.

Nu har vi “parret” disse to ting, så kalkulationsmodulet i stedet for at beregne bare én dækningsgrad (osv), nu beregner én for hver pris i de forskellige prisgrupper!

Fordi det jo lidt griber om sig, har kalkulationen også fået sin egen side, i stedet for at bo fast nede i bunden af opskriftsvisningen – den kan tilgås enten fra ikonerne i toppen af visnings-siden, eller helt ude fra opskrifts-listen, hvis man er så målrettet.

Og så det med overblik

Den anden vilde ting vi har lavet, er en oversigts-side, hvor man for alle sine produkter, kan se hvordan de har det mht. kalkulation – og selvfølgelig se nøgletallene hvis de kan beregnes.

Som du ved, kræves der følgende for at kunne lave kalkulationen på et produkt: 1. Alle råvarepriser skal kendes, og 2: Man skal have angivet, hvor mange produkter der kan laves af den opskrift man har oprettet. Så hvis vi tager et lille eksempel på hvordan det kan se ud:

De to franskbrød kunne beregnes fuldt ud, så der kan vi se at de har en kostpris på en god femmer, en salgspris på 24, hvilket giver 19,20 når momsen trækkes fra. Derfor en dækning på 14,17 kr (19,20 – 5,03), hvilket svarer til en dækningsgrad på knapt 74%. Og der er direkte link til den detaljerede kalkulation.

De to andre, derimod, skal vi lige arbejde lidt mere med. Vi mangler at angive i opskriften, hvor mange produkter den giver, og vi mangler at indtaste nogle indkøbspriser. Heldigvis kan man klikke på “mangler prod. pr. opskr.” og man vil blive taget lige derhen, hvor man skal indtaste det. Og man kan ligeledes klikke på “mangler x priser” – og komme hen til en side, hvor man kan indtaste lige præcis de priser der mangler for dette produkt.

Nå ja, hvad er det så for en af salgspriserne der regnes udfra? Det vælger man selv. Hvis man har flere prisgrupper, vælger man i en dropdown hvilken af dem, man ønsker skal vises i oversigten.

Så nu skal der regnes

Begge disse ting skulle gerne gøre det nemmere og hurtigere at få overblik over sine kalkulationer, og i sidste ende, over rentabiliteten af de forskellige produkter.

Et godt tip fra en erfaren bruger er: “Tag kageopskrifterne først, for det er der, de fleste kommer til at sælge varen for billigt”.

Under alle omstændigheder er det værd at bruge lidt tid på at blive klogere på økonomien i produkterne – der kan være mange penge at hente ved at sætte de rigtige priser – eller man indser måske, at et produkt er alt for dyrt at lave, så man må optimere på det, eller helt lade være med at producere det. Det er din beslutning – vi giver dig grundlaget for at tage den.