Nu kan du rette i ingredienslisten


Vi har igen været ved tastaturet, og fået implementeret en for mange brugere længe ønsket funktion. Så nu kan man ændre frit i ingredienslister for de sammensatte ingredienser, og endda også i “navn i mærkning” for disse.

Lad det være sagt med det samme, at det er stor frihed – under ansvar! Man er naturligvis nødt til at vide hvad man gør, inden man ændrer i ingredienslisten. Men der kan være helt udmærkede grunde til at gøre det – mere om disse senere.

Hvordan foregår det?

Ændringen laver man inde på den side, hvor man normalt får vist en ingrediens – altså når man f.eks. klikker på et ingrediensnavn i ingredienslisten. Denne side var før kun én man kunne læse – men nu er der dukket et par felter op man kan skrive i. Når man aktivt har valgt, at man vil gøre det. Sådan ser “navn i mærkning” og ingrediensliste ud normalt:

 

2017-06-05_170817

 

Som du kan se er der kommet to gule knapper med teksten “Tilret lokalt for min konto”. Dem kan man trykke på, én eller begge, og få åbnet nogle felter, hvor man kan rette frit. Hvis vi f.eks. gerne vil fjerne procent-angivelsen for citronskal, og det unødvendige ord “farvende”, så gør vi bare det:

 

2017-06-05_170013

 

De to fremkomne felter indeholder fra starten det samme, som “systemets” egne betegnelser, men herefter kan man rette og trykke “opdater”. Man kan selvfølgelig også fjerne rettelsen igen. Og ikke mindst – man kan trykke på de små advarsels-tegn, og få yderligere information.

Rettelsen er naturligvis lokal for ens egen konto – så man laver så at sige en blanding af de “officielle” data fra systemet, og ens egne, som man selv kan have glæde af.

Hvornår kan det være relevant?

“Jamen skulle FoodInfo da ikke bare se at få lavet korrekte ingredienslister”? – kunne man så spørge. Det er blot ikke så simpelt. For det første er det leverandørens ansvar at levere ingredienslisten. Hvis vi begynder at ændre i den, overtager vi det ansvar. Og det ligger udenfor vores kompetenceområde. Men hvad mere vigtigt er, så er det ikke entydigt, hvad der er den “korrekte” ingrediensliste. Den ingrediensliste vi får fra leverandøren, deklarerer råvaren – men når råvaren indgår i et færdigt produkt, er det ikke sikkert at alle informationerne er nødvendige. Vi har lavet følgende liste over situationer, hvor det er relevant at ændre i ingredienslisten. Den findes også, når man trykker på advarsels-tegnene som nævnt ovenfor.

  • Ingredienslisten indeholder unødvendigt lange betegnelser for nogle ingredienser – f.eks. både kemisk betegnelse og e-nummer for tilsætningsstoffer. Her er det nok med enten/eller.
  • Det samme tilsætningsstof er nævnt flere gange i listen, som del af flere sammensatte ingredienser. Her er det OK at fjerne dem fra de enkelte “del-lister”, og blot tilføje dem til sidst. Husk dog altid funktion før tilsætningsstoffet.
  • Et tilsætningsstof har måske “ingen teknisk betydning for det færdige produkt”. Det kunne fx gælde ascorbinsyre i hvedemel, når hvedemel optræder i en småkage.
  • Leverandøren af råvaredata har skrevet decideret forkert, eller bare sjusket med stavningen, i sin ingrediensliste
  • Hvis “navn i mærkning” og ingrediensliste er ens, vil de blive “slået sammen”. Eksempel: Hvis både “navn i mærkning” og ingrediensliste begge står til “hvedekerner”, vil der ikke i mærkningen stå “hvedekerner (hvedekerner)”, men blot “hvedekerner”. Dvs. ved at justere “navn i mærkning” og/eller ingredienslisten, kan man forkorte sin mærkning.

Mht. “navn i mærkning”, så gælder det også her, at der ikke nødvendigvis kun er én betegnelse, der er den rigtige. Hvis kontrollanten fra fødevarestyrelsen er uenig i den betegnelse, der ligger i FoodInfo, kan der være grund til at ændre den.

Som sagt – frihed under ansvar

Det kan være fristende at fjerne alt det, der ser “grimt” ud, for at få korte, “ufarlige” ingredienslister – men man er selvfølgelig nødt til at følge reglerne. Hvis man er i tvivl, foreslår vi man kontakter BKD, eller kigger i mærkningsforordningen. Hvis det er en decideret fejl i ingredienslisten, man omgår, vil vi selvfølgelig gerne have besked, så vi evt. kan få leverandøren til at rette den permanent