Problemet med at lave en korrekt ingrediensliste


For at illustrere problemet med at lave en korrekt ingrediensliste, når man ikke har information om procentvis fordeling af ingredienser af blandinger, har vi lavet følgende eksempel.

Vi tager udgangspunkt i følgende fiktive opskrift:

  • 1000g hvedemel
  • 800g vand
  • 200g rugsigtemel
  • 50g gær
  • 30g salt

Ingredienslisten til denne opskrift er triviel at lave, da vi blot skal angive disse ingredienser “ordnet efter faldende mængde”:

hvedemel, vand, rugsigtemel, gær, salt

Tilsætter vi 300 g solsikkekerner går det stadig godt – kernerne placeres før rugsigtemelet, da 300g > 200g:

hvedemel, vand, solsikkekerner, rugsigtemel, gær, salt

Hvis vi i stedet tilsætter 300g af en kerneblanding bestående af ukendte dele solsikkekerner og hørfrø, har vi problemet. Det eneste vi har er ingredienslisten, hvor vi kan se at solsikkekerner står først, og derfor at der er mere solsikkekerne end der er hørfrø i blandingen. Men afhængig af den præcise fordeling af de to typer kerner/frø, skal de placeres på den ene eller den anden side af rugsigtemelen. Hvis blandingen er 60% solsikkekerner og 40% hørfrø, skal de f.eks. begge placeres efter rugsigtemel, da der så er 180g solsikkekerner og 120g hørfrø, og det er mindre end 200g:

hvedemel, vand, rugsigtemel, solsikkekerner, hørfrø, gær, salt

Er blandingen derimod 70% solsikkekerner og 30% hørfrø, får vi 210g solsikkekerner og 90g hørfrø, og solsikkekernerne skal om på den anden side af de 200g rugsigtemel:

hvedemel, vand, solsikkekerner, rugsigtemel, hørfrø, gær, salt

Når vi ikke kender fordelingen, kan vi således ikke lave mærkningen fuldstændig efter reglen om at angive ingredienserne “ordnet efter faldende mængde”. Det vi kan gøre er at betragte blandingen som en sammensat ingrediens, og indplacere den efter samlet vægt. Det må vi, hvis den sammensatte ingrediens kan beskrives ved en betegnelse “fastsat efter sædvane” – hvilket i princippet betyder “et navn der siger den almindelige forbruger noget”. I dette tilfælde virker det rimeligt at kalde frø/kerneblandingen for netop frø/kerneblanding. I en parentes efter betegnelsen skrives så ingredienslisten for den sammensatte ingrediens. Så vil ingredienslisten se således ud:

hvedemel, vand, frø/kerneblanding (solsikkekerner, hørfrø), rugsigtemel, gær, salt

Hvis vi for en sammensat ingrediens ikke er i stand til at finde en betegnelse der kan siges at være “fastsat efter sædvane”, så har vi ikke mulighed for at lave en korrekt ingrediensliste. Det regner vi dog med at kunne i langt de fleste tilfælde – det er vores klare indtryk efter den dialog vi har haft med fødevarestyrelsen om emnet.