Ingredienslisterne bliver kortere


Vi har været en tur i tænkeboksen, og derefter i programmeringshjørnet, og dér har vi lavet en løsning der giver meget bedre ingredienslister. Så nu er der fornyet håb, hvis du synes at ingredienslisterne for nogle produkter godt kunne blive lidt lange.

Hvad er problemet?

ingredienslisteDe fleste der har lavet en opskrift med mere end et par ingredienser i, ved, at ingredienslisten hurtigt kan blive forholdsvis lang. Det skyldes bl.a. at vi ikke har helt så detaljerede data om sammensætningen af produkterne, som vi gerne ville, og du kan læse mere om hele den problematik HER. Du kan også se et eksempel på hvorfor de manglende data er problematiske, HER.

En anden problematik er, at den mærkning, producenten stiller til rådighed, af og til er for detaljeret til vores formål. F.eks. vil forbrugeren (og fødevarestyrelsen) formentlig stille sig tilfreds med at der står “rugmel” i ingredienslisten, og savner ikke at der står “rugmel (formalede rugkerner)”

En tredje problemstilling, som hænger lidt sammen med den første, er at ting der principielt er samme råvare, optræder i systemet som forskellige, og derfor ikke bliver regnet sammen mængdemæssigt. Noget så simpelt som vand kunne godt blive “delt op” i to, fordi man brugte koldt og lunkent vand!

Løsningen er her

Vi har endelig færdiggjort en løsning på en del af disse problemer, og løsningen hedder “kanonisering” af ingredienser. Jeg vil ikke gå i detaljer med teknikken, men overordnet set går det ud på at tilføje noget information til de eksisterende ingredienser. Information om hvilke generelle (“kanoniske”) ingredienser den indeholder, og i hvilke mængder. Under alle omstændigheder kan du gå ind og kigge på dine opskrifter, og se om ikke der skulle være nogle ingredienslister der er “skrumpet” lidt. Her er et eksempel:

Ingredienslisten før:

Vand, mel (durumhvedemel), speltmel (formalede speltkerner), mel (hvedemel, melbehandlingsmiddel (e 300)), mel (hvedemel, melbehandlingsmiddel (E300)), hørfrø, solsikkefrø, mel (fuldkornshvedemel, melbehandlingsmiddel (E300)), majs (majsmel tørret), melblanding (tørret hvedesurdej (hvedemel og starterkultur), salt tilsat jod, hvedegluten, dextrose, askorbinsyre, E300, enzymer), salt (salt, jod (1,3 mg pr. 100g)), bagehjælpemiddel (hvedegluten, hvedemel, emulgator E472e, hvede maltmel, rapsolie, melbehandlingsmiddel E300, enzymer), gær
Ingredienslisten efter:
Vand, hvedemel, durummel, speltmel, hørfrø, solsikkefrø, fuldkornshvedemel, majsmel, melblanding (tørret hvedesurdej (hvedemel og starterkultur), salt tilsat jod, hvedegluten, dextrose, askorbinsyre, E300, enzymer), salt, bagehjælpemiddel (hvedegluten, hvedemel, emulgator E472e, hvede maltmel, rapsolie, melbehandlingsmiddel E300, enzymer), gær, melbehandlingsmiddel (E300)
Som man kan se, er der sket forskellige ting:
  • Durummelet hedder nu blot durummel, i stedet for mel (durumhvedemel)
  • Speltmelet hedder nu blot speltmel, i stedet for speltmel (formalede speltkerner)
  • To meltyper, der hver især består af hvedemel og E300, er nu slået sammen til blot hvedemel, og tilsætningsstoffet er placeret sidst i listen.
  • Majsmelet hedder nu blot majsmel, i stedet for majs (majsmel tørret)
  • salten er simplificeret lidt.

Der er vel rundt regnet skåret 30% af længden på ingredienslisten, og – ikke mindre væsentligt – er de blevet meget nemmere at læse for forbrugeren.

Er alt så godt nu?

Men hov … der står stadig E300 flere steder?! Ja – færre end før, men ja. Vi har ikke løst alle problemerne endnu. Næste tiltag er at lave noget “efterbehandling” af ingredienslisten, som kan “snuppe” alle tilsætningsstofferne, samle dem sammen, og putte dem ned sidst i listen. Det vender vi tilbage til.

Indtil videre kan vi glæde os over at ingredienslisterne nu lettere kan være på vores labels – og/eller at vi ikke behøver skrue skriftstørrelsen så langt ned, for at de kan det.

“Alle problemerne er ikke løst i MIN mærkning”?!!

Den løsning jeg beskriver her, består dels af, at systemet nu kan anvende kanoniske ingredienser, men også i høj grad af, at der så rent faktisk bliver angivet kanoniske ingredienser for en masse ingredienser i FoodInfo. Vi er slet ikke færdige med “udrulningen” af kanoniske ingredienser. Vi har startet med at se, hvilke ingredienser der bliver brugt mest, og så har vi angivet kanoniske ingredienser for nogle hundreder af dem – dér, hvor det giver mening. Men der er mange flere. Måske nogle af dem du bruger.

Vi arbejder støt og roligt videre – og hvis der er en ingrediens, der laver “ballade” i din ingrediensliste, og du kan se den trænger til lidt “kanonisering”, så skriv navnet til os, og vi får den ordnet.