QUID mærkning


Hvad er QUID mærkning? Først og fremmest, forkortelsen QUID står for “Quantitative Ingredient Declaration”. Og på dansk: “Kvantitativ ingrediensdeklaration”, eller “Mængdeangivelser af ingredienser”.

Baggrund

Når man laver ingredienslister til et produkt, er reglen som bekendt (for de fleste der læser med på dette website) at ingredienserne skal listes op arrangeret efter mængde, i faldende orden. Dvs. der står normalt ikke hvor meget af hver ingrediens, der indgår.

Men i nogle særlige tilfælde kræves det, at man angiver mængden af specifikke ingredienser, og det er, hvis ingrediensen “lægger navn til” produktet. F.eks. mængden af rejer i rejesalat, honning i honningkage, hindbær i hindbærroulade osv. Formålet er selvfølgelig at undgå at nogen “pynter sig med lånte fjer” og kalder et produkt for noget, det ikke burde hedde.

Hvad skal angives?

Der tales om disse fire situationer i mærkningsvejledningen:

  1. “Ingredienser der indgår i varebetegnelsen”.
    Det kunne f.eks. være de eksempler vi nænvte tidligere, f.eks. rejer i rejesalat.
  2. “Ingredienser der forbindes med varebetegnelsen”
    Her er ingrediensen ikke direkte en del af varebetegnelsen men forbrugeren forventes at forbinde den med produktet – f.eks. kød og bønner i chili con carne.
  3. “Ingredienser der er fremhævet i ord, billeder eller grafisk fremstilling”
    Det kunne være “bagt med smør”, f.eks.
  4. “Ingredienser der er væsentlige for at karakterisere en fødevare”
    Her gives eksemplet “mandler i marcipan”.

Se mere på side 85 i mærkningsvejledningen.

Hvordan angives det?

Mængden angives i procent, som et helt tal, og afrundet efter de gængse afrundingsregler (dvs rundet op, hvis decimaldelen er over en halv, ellers rundet ned). Procenttallet skrives i parentes efter ingrediensen, dvs. f.eks. “rejer (25%), creme fraiche, mayonnaise, …”.

Det kan også være en del af varebetegnelsen, eller stå i umiddelbar forbindelse med denne, f.eks. “Jordbærtærte med 20% jordbær”

Hvordan beregnes det?

Procenttallet beregnes forholdsmæssigt efter vægt, så hvis opskriften f.eks. er på 400 gram samlet, og der indgår 100 gram rejer, er mængden 100/400 = 25%. Her kan det være vigtigt at bemærke, at denne beregning sker på opskriften på produktionstidspunktet, dvs. efter evt. svind ved produktionen. Der kan forekomme svind, når væske forlader produktet ved f.eks. bagning, kogning mm. Dette svind har altså ingen påvirkning på QUID tallet, da det skal beregnes før forarbejdning.

Mængden af en ingrediens angives ved den procentdel, ingrediensen eller ingredienserne udgjorde
på fremstillingstidspunktet. Det vil sige, mængden beregnes på grundlag af recepten på det tidspunkt, hvor ingrediensen tilsættes produktet.

Hvor finder jeg de eksakte regler?

Reglerne står beskrevet, med mange gode eksempler og flere detaljer i Fødevarestyrelsens mærkningsvejledning. Find afsnit 9.

Hvordan gøres det automatisk i FoodInfo?

FoodInfo kan automatisk sætte procentangivelsen i parentes efter en specifik ingrediens. Det gøres i redigeringen af opskriften. Åbn de avancerede funktioner, ved at klikke på tandshjuls-ikonet. Så fremkommer der tre afkrydsningsfelter ud for hver ingrediens, og du sætter flueben i “Vis %” feltet, ud for den ingrediens der skal QUID angives.