Oprettelse af ingrediens


Denne artikel henvender sig både til leverandører, og til andre brugere, der har brug for at oprette egne ingredienser i FoodInfo. Er du lidt i tvivl om hvad de forskellige felter bruges til, og hvad nogle af begreberne dækker over? Så bliv klogere her!

Hvor starter man?

Alt arbejde med ingredienser starter i “Ingredienser” menuen i den sorte menubjælke i toppen af skærmen.

Her har man mulighed for at se en liste over ingredienser, at oprette en ny, samt en række andre ting der ikke er relevante for denne artikel.

For at forstå brugerfladen, er der et par begreber der skal defineres:

Sammensat og simpel ingrediens – og navn i mærkningen

En simpel ingrediens er en ingrediens, der ikke har nogen under-ingrediensliste, f.eks. mælk, æg, gulerod, hvedekerner. En sammensat ingrediens er blandet sammen af flere forskellige simple ingredienser. Selv hvedemel er som regel en sammensat ingrediens, fordi det består af malede hvedekerner og melbehandlingsmiddel E300. Den har således en under-ingrediensliste “hvede, melbehandlingsmiddel E300”. I ingredienslisten vil den komme til at stå som “hvedemel (hvede, melbehandlingsmiddel E300)”.

I dette eksempel står der “hvedemel” før under-ingredienslisten. Det er det vi kalder “navn i mærkningen“, og her skal altid stå en betegnelse som en slutkunde kan forholde sig til, og som – så præcist som muligt – fortæller hvad det er for et produkt. Det kan være lidt tricky at finde den rette betegnelse, men her er et par retningslinjer:

  1. Betegnelsen må ikke være en indforstået fagterm (skal give mening for almindelige mennesker)
  2. Den må ikke være en for overordnet kategori-betegnelse (“kerneblanding” er OK, “tørvare” er for overordnet)
  3. Det må ikke være selve produkt-navnet, hvis dette er et brand-navn/varemærke. Hvis det f.eks. hedder “Toscana hvedemel” skal det bare hedde “hvedemel”

Eksempler på “navn i mærkning” er melblanding, margarine, bagehjælpemiddel, frøblanding, chokolade, fromagepulver, jordbærmarmelade, glasur, gele.

Ingrediens-listen

Hvis man vælger menupunktet “oversigt” får man en liste over de eksisterende ingredienser. De kan filtreres på flere måder, styret af kontrollerne umiddelbart over listen:

 

 

Man kan tilføje en ny ingrediens (grøn knap, “Tilføj ny ingrediens”), man kan søge udfra dele af navnet (“Søg på navn”), man kan filtrere på om ingrediensen er simpel eller sammensat (“Typer”), man kan filtrere på leverandør (“Leverandør”), og man kan filtrere på om ingrediensen er en man selv, eller andre har oprettet (“Ejerskab”). Sætter man flueben i “Søg på navn i ALT”, vil en søgning også “kigge i” ingredienslisten – så man f.eks. kan søge efter alle ingredienser der indeholder sesamfrø.

I listen kan man enten klikke på navnet, og dermed gå ind i en visning af ingrediensen. Man kan også klikke på blyants-ikonet, og gå ind i redigering af ingrediensen. Sidstnævnte er nok det mest relevante for denne artikel, når vi nu taler om oprettelse og redigering af ingredienser.

Oprettelse eller redigering af ingrediens

Ved oprettelse af en ny ingrediens spørges man først om den skal være simpel eller sammensat. Det har vi beskrevet ovenfor – vælg sammensat hvis du er i tvivl. Det kan ikke laves om senere. Derefter kommer du ind på redigerings-siden, og vi vil her gennemgå de forskellige felter:

Ingredienstype

Sammensat eller simpel. Feltet er til orientering, og kan ikke ændres.

Fuldt ingrediensnavn

Ingrediensnavnet som det fremkommer når man søger, kigger i lister, og indtaster opskrifter. Vil ofte indeholde et brand-navn.

Navn i ingredienslisten

Som beskrevet ovenfor – det, der står foran parentesen for en sammensat ingrediens.

Producent

Den producent (eller leverandør) vi forbinder ingrediensen med. Hvis ikke producenten er oprettet i systemet, bruges “Anden/ukendt”. Hvis du er leverandør, og ikke findes i listen – kontakt os!

Producentens varenummer

Varenummer der benyttes af producent eller leverandør.

GTIN/EAN nummer

Hvis varen har et globalt GTIN eller EAN nummer indtastes det her. Indeholder altid 13 cifre.

Ingrediensliste

Ingredienslisten for produktet. Bemærk, FoodInfo sørger selv for at allergener bliver fremhævet. Det er altså ikke nødvendigt f.eks. at skrive allergener med STORT. Faktisk bliver alt lavet til små bogstaver, undtagen E’erne i E-numre.

Alternativ ingrediensliste

Benyttes normalt ikke.

Allergener

Her kan angives op til 7 forskellige allergener. Som minimum skal den første sættes – evt. til INGEN, hvis ikke der forefindes allergener i produktet. De resterende må stå til “IKKE SAT”.

“Spor af”

Som allergener, bortset fra at det ikke er påkrævet at sætte nogle.

Næringsindhold

Her indtastes næringsværdierne. Bemærk, at man kan trykke “TAB” for at gå fra én værdi til den næste. Når man går fra kJ til kcal, beregnes kcal automatisk, og man kan med fordel trykke TAB igen for at komme videre til “fedt, total”. Bemærk ligeledes, at “-heraf enkeltumættet” og “-heraf flerumættet” samt “kostfibre” ikke er obligatoriske. Dog skal det også bemærkes, at “kostfibre” er ønsket af mange, og derfor bør indtastes hvis det overhovedet er muligt.

Alle værdier undtagen energi kan angives med “vilkårligt” mange decimaler. Man kan frit vælge at bruge komma eller punktum som decimalkomma. Bruger man tusindtals-separator, skal det være punktum, og decimalkommaet skal være komma.

Tags

Hvis et produkts navn blot er et brand-navn, og man også gerne vil kunne søge det frem på en mere kendt betegnelse, kan man angive tags. F.eks. Valsemøllens hvedemel “Elephant”. Der vil man angive tag’et “hvedemel”, så det også dukker op når man under indtastning af opskrift skriver “hvedemel”. Ellers ville det kun dukke op når man skrev “Elephant”.

Kildens dato

Registreres internt, og skal så vidt muligt angive, hvornår det datablad, man evt. indtaster fra, er dateret. Ellers benyttes dags dato.

Evt. note/advarsel

Benyttes sjældent. Vil dukke op i visningen af en opskrift der benytter denne ingrediens, i et særligt felt med disse noter/advarsler.

Som altid trykkes “Gem/Opdater” når der er indtastet eller rettet noget.